Εισαγωγή: Μπλε ή άχρωμο;
Η φύση μπορεί να κρύβει συναρπαστικά μυστικά ακόμα και στα πιο απλά και καθημερινά πράγματα. Ένα από αυτά τα μυστικά αποκαλύπτεται στην, κλασική πλέον, δημοσίευση με τίτλο "Why Is Water Blue?" (1993) του φυσικού Charles Braun. Ο τίτλος μπορεί να ξαφνιάζει γιατί έρχεται σε αντίθεση με την κοινή αίσθηση ότι δηλαδή το νερό είναι εγγενώς άχρωμο ενώ το μπλε χρώμα εμφανίζεται μόνο σε θάλασσες, λίμνες και ποτάμια και οφείλεται στην αντανάκλαση του ουρανού. Αυτό το άρθρο διερευνά λοιπόν το χρώμα του νερού (γιατί όντως έχει μπλε χρώμα από μόνο του!), αποκαλύπτοντας έναν εντυπωσιακό νέο κόσμο επιστημονικής ανακάλυψης.
Πως λειτουργεί;
Σύμφωνα με τον Braun, το νερό έχει μπλε χροιά που οφείλεται στην απορρόφηση του φωτός στις κόκκινες αποχρώσεις. Το κόκκινο μέρος του φάσματος, που απορροφάται από το νερό, διεγείρει τα μόρια του κάνοντας τα να δονούνται, ενώ το μπλε μέρος του φάσματος που απομένει του δίνει την χαρακτηριστική του μπλε χροιά.
Γιατί όμως τελικά το νερό στο ποτήρι μας φαίνεται άχρωμο; Σύμφωνα πάλι με τον Braun, για να αντιληφθεί κανείς το μπλε χρώμα χρειάζεται μια μεγάλη στήλη νερού (αρκετών μέτρων!). Έτσι λοιπόν, ο μόνος λόγος για τον οποίο το νερό σε ένα ποτήρι δεν φαίνεται μπλε είναι επειδή η ποσότητα που περιέχεται σε αυτό είναι πολύ μικρή. Η απορρόφηση της κόκκινης ακτινοβολίας όταν το φως περνάει μέσα από το ποτήρι είναι τόσο ασθενής που δεν μπορούμε πρακτικά να την αντιληφθούμε. Ένα ποτήρι λοιπόν δεν είναι αρκετό, μια ελαφριά γαλάζια χροιά όμως μπορεί να γίνει αντιληπτή έαν γεμίσουμε την μπανιέρα μας με νερό! Μπορείτε να το δοκιμάσετε και εσείς στο σπίτι!
Επίμετρο
Καταλήγοντας, το νερό τελικά μπορεί να είναι άγευστο και άοσμο αλλά σίγουρα δεν είναι άχρωμο! Ενώ λοιπόν οι αισθήσεις δεν είναι πάντοτε σωστές στην ερμηνεία του κόσμου γύρω μας, η ορθή επιστημονική έρευνα, που βασίζεται σε πειράματα και αποδείξεις, αποτελεί μια στέρεη βάση για να σταθούμε και να θαυμάσουμε τη μαγεία της φύσης.
Πηγή
Braun, Charles L., and Sergei N. Smirnov. "Why is water blue?" Journal of Chemical Education 70.8 (1993): 612.